Прес-релиз

3 -5 травня 2016 р. у м. Миколаєві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Ольвійський Форум: міжнародна співпраця та інтеграція в сфері археологічних досліджень. (пам`яті В.В. Крапівіної)». Її організаторами виступили  Міністерство освіти і науки України, Інститут археології НАН України, Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського, Миколаївський обласний краєзнавчий музей та сім‘я Крапівіних. У певній мірі попередниками цієї конференції можна вважати ольвійські конференції, що проводилися в Ольвійському заповіднику (1991 р.), Миколаєві (1994 та 1996 рр.), та у Києві (2001 р.) , які  були проведені  у великій мірі завдяки енергії, наполегливості та  міжнародному авторитету Валентини Володимирівни Крапівіної. Тому не випадково сім`я Крапівіних виступила у 2016 р. з ідеєю  проведення такої конференції саме у Миколаєві і допомогла організувати та профінансувала цю цікаву і дуже корисну для науковців конференцію. 

У конференції взяло участь 57 науковців  із 72 запрошених. Було прочитано 50 наукових доповідей. Робота  здійснювалась у шести «напрямах», на які було відведено певний час робочого дня. Організатори свідомо не створювали  тематичні секції, оскільки хронологічні рамки (з періоду пізньої бронзи та до римського періоду включно) широкі, а доповіді були цікавими всім учасникам форуму. Це дало можливість учасниками заходу не пропустити  жодної доповіді. 

З ґрунтовними  доповідями, присвяченими  найактуальнішим проблемам сучасної науки виступили  12 докторів наук, (серед яких, крім співробітників Інститут археології НАН України : М.В. Скржинська, Б.В. Черкас (Інститут історії України НАНУ); О. Бараліс, П. Дюпон, А. Іванчик (Франція) В. Лунгу (Румунія), М. Матера (Польща, Інститут археології Варшавського університету), О.В. Бєлоусов (Московський державний університет). 15  кандидатів історичних наук, представляли майже всі вузи та наукові установи України. Крім того, «Форум» став майданчиком, на якому була у повній мірі представлена наукова молодь – аспіранти, магістранти, пошукачі наукових ступенів. Кожне засідання супроводжувалось жвавим обговоренням доповідей. Більшість з представлених матеріалів стала основою для написання цікавих робіт із зазначеної тематики. Деякі з них представлені у журналі «Емінак». – № 4 за 2016р., що видається у Миколаєві.

На конференції «Ольвійський Форум. Пам`яті В.В. Крапівіної» у 2016 р. більшістю учасників висловлено побажання проводити такі наукові заходи через  кожні два роки. Було зазначено, що після 2014 р. наукова спільнота, в першу чергу фахівці- античники з України та європейських країн не можуть приймати участь у  щорічних конференціях, що проводились у Керчі, тому доцільно організувати захід у більш широкому масштабі у вигляді форуму на Півдні України, у якому приймають участь не тільки науковці – спеціалісти з античної археології, але й скіфологи, спеціалісти  з археології пізньої бронзи та з середньовічної археології. Організатори виходять з того, що саме на Півдні України археологія цих періодів представлена яскравими археологічними пам`ятками (Ольвія та поселення її периферії, городище 9 – 8 ст. до н.е. в Миколаєві, величні скіфські кургани, городища Нижнього Подніпров`я), показ яких  в обов`язковому порядку входить у програму «Форуму». 

Проведення конференції та її результати широко відображалось у засобах масової інформації: на телебаченні (як на місцевих, так і на центральних каналах), радіо, у пресі (миколаївські та центральні (наприклад, «Урядовий кур`єр») газети.

Все наведене вище дозволяє сподіватися  на успішне проведення конференції «Ольвійський Форум: міжнародна співпраця та інтеграція в сфері археологічних досліджень (пам`яті В.В. Крапівіної)» 4-6 травня 2018 року у м. Миколаєві.