Звіт щодо діяльності БФ «Ольвійський меценат» родини Крапівіних» в 2022 році

Військова агресія російської федерації до України повністю зруйнувала плани нашого фонду щодо розвитку в 2022 році. Так не було проведена конференція молодих археологів, яка була запланована на квітень та на якій стипендіати фонду, що були обрані як найкращі співробітники експедицій 2021-го року, повинні були представити свої роботи. Не була проведена регулярна конференція Olbicum Forum в травні. 

Замість цього, у зв’язку з тяжкою ситуацією в суспільстві та воєнним станом, нами було прийняте рішення про розширення сфер та напрямків діяльності нашого фонду. Це знайшло своє відображення в новій редакції Статуту фонду, що була зареєстрована 21.04.22 в Міністерстві юстиції України. Так, до цілей діяльності благодійного фонду «Ольвійський меценат» родини Крапівіних» додатково було додано сприяння підвищенню обороноздатності України, сприяння розвитку волонтерського руху, сприяння ліквідації наслідків військових дій, участь в проектах та програмах, що спрямовані на реалізацію проектів по відбудові України тощо.

За 2022 рік силами волонтерів, професійних археологів, просто небайдужих українців було реалізовано наступні проекти:

1. БФ «Ольвійський меценат» в лютому 2022 року виступив фінансовим оператором по триманню гранту на придбання обладнання для охорони та покращення умов зберігання знахідок в НІАЗ “Ольвія” (Україна), наданому швейцарським некомерційним фондом «Міжнародний альянс за захист спадщини в зонах конфлікту «ALIPH», на підставі тристороннього договору між благодійним фондом, «ALIPH» та НІАЗ “Ольвія”. Таким чином, грант в сумі 10 400 доларів США був повністю та успішно освоєний, обладнання закуплено та прийнято на баланс заповідника. Слід відмітити, що співробітниками НІАЗ “Ольвія” та особисто його директором – Романом Козленко, реалізацію гранту прийшлось виконувати саме під час гострої стадії бойових дій саме в м. Миколаєві та Миколаївській області, більш того, навіть суміщати службу в збройних силах України з роботою на користь збереження нашої спадщини.

2. Закупівля нагородних знаків для воїнської частини, яка звернулася з проханням про допомогу щодо мотивації військовослужбовців, що особливо відзначилися в боротьбі с агресором, на суму 45 000 грн.

3. Пошук та сприяння передачі двох автівок (Жигулі та Мерседес-Бенц) та комплекту гуми від наших друзів до військової частини в якості автомобілів другої ланки оборони.

4. Спільний збір коштів з Дмитром Кузником та придбання автомобіля Nissan Kubistar 2006 року випуску для військової частини ЗСУ.

5. В березні 2022 року був підписаний меморандум про співробітництво з Бучанською військовою адміністрацією. В рамках його реалізації сумісно з БФ «Джміль» та ГО «Team4Ukraine» було відправлено чимало гуманітарних вантажів – ліки, теплі та змінні речі, продукти харчування та інше.

Які плани на 2023 рік?

Плануємо і далі допомагати військовим, бо поки окупанти не будуть переможені, ми не зможемо повернутися до історичної та археологічної діяльності. Але навіть після цього буде ще багато завдань, пов’язаних з ліквідацією наслідків цього нашестя. Ольвія вічна, вона пережила декілька розгромів з боку варварів, але нікому не приходило в голову, що дикі орди можуть прийти до її тисячолітніх стін в 21-му столітті. Але ми відновимо. Розмінуємо. Відреставруємо. Розкопаємо ще багато цікавого. Побудуємо нові реконструкції та оновимо музеї. Зробимо Ольвію не тільки загадковою мрією та містом віковічної сили, а й привабливою квіткою краєзнавчих та туристичних маршрутів.